Maastunnel:
01 Oct 2019

Feestelijke opening op 5 oktober: bekijk hier het programma!

Op zaterdag 5 oktober vieren we dat de Maastunnel weer open is na renovatie. Op deze dag - als de tunnel al even in gebruik is en we zeker weten dat alles werkt - geven we de tunnel officieel terug aan de stad. Bekijk ook alvast de veel gestelde vragen en de huisregels

Programma

Hieronder vind je meer het programma. Tijdens de opening worden bij de ingangen boekjes uitgedeeld met de detailprogrammering en de plattegrond. Klik hier voor een grotere versie van het blokkenschema. En kijk hier voor een grotere versie van het detailprogramma

 

1908 mst_blokkenschema_v07_static.png

Maastunnel Run
Tijd: 09.00 – 10.00 uur 
Locatie: Tunnelbuis West, Tunnelbuis Oost, Podium Noord en Podium Zuid

Laat je sportieve kant zien en ren samen met de Rotterdam Running Crew door de Maastunnel. Je start en finisht op Noord en rent zo door beide autobuizen. We zorgen om 08.45 uur voor een gezamenlijke warming-up. Daarna krijgen de deelnemers in waves het startsein. Aanmelden is niet nodig. (Eerder communiceerden we dat dit wel nodig was, maar je kunt zonder inschrijving meedoen.)


Maastunnel Mijl Race
Tijd: 10.00 – 11.00 uur
Locatie: Tunnelbuis West, Tunnelbuis Oost, Podium Noord en Podium Zuid

Voor de fanatieke sporters organiseren we samen met de Rotterdam Running Crew de Maastunnel Mijl Race. Behoor je tot de drie snelste lopers die de Engelse Mijl (1.609 meter) van Zuid naar Noord overbruggen? Dan win je een mooie geldprijs! Er is plek voor 250 lopers van 16 jaar of ouder. Vooraf inschrijven is verplicht en kost €15. Je krijgt natuurlijk een mooi aandenken mee!

 

Sport & Circus voor kinderen (4 – 12 jaar)
Tijd: 10.00 – 15.00 uur
Locatie:Grasveld Zuid

Speciaal voor kinderen: de Maastunnel Zeskamp! Kom tussen 10.00 en 12.30 uur lekker sporten met Rotterdamse Sporticonen. Verzamel 6 stempels en krijg een mooie medaille. Daarnaast kun je van 12.00 tot 15.00 uur de kneepjes van het circusvak leren onder leiding van Circus Rotjeknor.


Sport voor kinderen (4 – 12 jaar)
Tijd: 10.00 – 12.30 uur
Locatie: Grasveld Noord

Ook op Noord kun je de Maastunnel Zeskamp spelen. Kom tussen 10.00 en 12.30 uur lekker sporten met Rotterdamse Sporticonen. Verzamel 6 stempels en krijg een mooie medaille. Je kunt de Zeskamp ook op Zuid spelen.

Theatrale wandelingen
Tijd: 11.00 – 17.00 uur (laatste toegang om 16.30 uur!)
Locatie: Tunnelbuis West

Laat je Maastunnelvisie los en kijk door de ogen van Theater Babel, Verhalenhuis Belvédère, Circus Rotjeknor en de artiesten van het Tunneltheater. Vier bijzondere wandelingen wisselen elkaar af gedurende de dag. Luister naar liefdesverhalen of dwaal langs bijzondere acts. Zo zag je de tunnel nog nooit! De wandeling van Verhalenhuis Belvédère start op Zuid en eindigt op Noord. De andere wandelingen starten op Noord en eindigen op Zuid. Let op: voor de wandeling van Verhalenhuis Belvédère moet je je vooraf aanmelden. Dit kan niet meer op de dag zelf.


Tunnelwandelingen
Tijd: 11.00 – 19.00 uur (laatste toegang om 18.00 uur!)
Locatie: Tunnelbuis Oost

Loop door de gerenoveerde Maastunnel en bekijk alle details. Zie jij het verschil tussen de originele tegels of de handgebakken replica’s uit Barcelona? Tijdens deze wandeling van Zuid naar Noord leer je alles over de renovatie.  Tevreden over het resultaat? Dan kun je net als de bouwhelden een handtekening achterlaten. Gekeurd en goed bevonden!


Bouwhelden bedankt!
Tijd: 11.00 – 17.00 uur
Locatie: Bouwplaats Combinatie Aanpak Maastunnel

Niks zo stoer als onze bouwhelden van dichtbij. Op de bouwplaats krijg je een kijkje achter de schermen bij de aannemerscombinatie die de klus klaarde: TBI-ondernemingen MobilisCroonwolter&dros en Nico de Bont, samen met verschillende onderaannemers. Verwacht voertuigen, materialen, foodtrucks en speciale kinderactiviteiten. Ook zie je hier de documentaire Zie je mij / Zie ik jou van Gijs van der Meer. Waarvoor hij onze bouwhelden op de voet volgde.

Voor onze tunnel! (Noord)
Tijd: 11.00 – 16.00 uur
Locatie: Podium Noord

Muziek verbindt, net als onze tunnel! Op Noord en op Zuid geniet je daarom van Rotterdamse optredens in alle soorten en maten. De Hermandad Politieharmonie trapt af op Noord, gevolgd door onder andere de Braziliaanse straatpercussie van Triboloca, de Black Gospel Experience met Joany Muskiet, muziekensemble Trico Worldmusic, het Koor op Zuid, een dansduet van The Double Collective, Kinderkoor Jaja, de Kaapverdische band Black Stone én Het HiphopHuis!

Voor onze tunnel! (Zuid)
Tijd: 11.00 – 16.00 uur
Locatie: Podium Zuid

Het wordt swingen geblazen bij het podium op Zuid. We12Sing brengt een eigen ode aan de Maastunnel, gevolgd door show- en marchingband Euroband Rotterdam. En wat dacht je van de hogeschool voor de kunsten Codarts (afdeling docent dans), het Rotterdams Operakoor, de dansmakers van SKVRJeugdtheater Hofplein, het Danskantoor en rapper Cartiez? Dit wil je niet missen!

Expositie ‘Ode aan onze tunnel’
Tijd: 11.00 – 19.00 uur
Locatie: Garagegebouw Zuid

De Maastunnel door de ogen van Rotterdam. In aanloop naar de feestelijke opening vroegen we jullie om een ode te brengen aan de Maastunnel. Van foto’s tot gedichten, en van schilderijen tot liedjes – aan creativiteit geen gebrek. De mooiste inzendingen zie je in deze expositie, die werd samengesteld met behulp van SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam).

De diepte in
Tijd: 11.00 – 19.00 uur
Locatie: Ventilatiegebouw Zuid

Kun je geen genoeg krijgen van de tunnel? Dan kom je in het ventilatiegebouw op Zuid alles te weten over de tunnel en renovatie. Bekijk de documentaire over de renovatie die we samen met Video Agency maakten, of de aflevering die Andere Tijden onlangs aan de tunnel wijdde. Henk van der Maas, auteur van het boek Onder de tunnel door geeft lezingen over de geschiedenis van de tunnel. De films en lezingen starten op vaste tijden en er is een beperkt aantal plaatsen. Reserveer je plaats dus vooraf via het reserveringsssyteem.

Maastunnel Battle
Tijd: 13.30 – 15.30 uur
Locatie: Grasveld Noord

Wie is het beste wijkteam van Rotterdam? Om die titel strijden verschillende basisscholen uit Rotterdam tijdens de zeskamp Battle. De Battle is besloten (aanmoedigen mag natuurlijk wel!) maar je kunt de zeskamp-spellen tot 12.30 uur zelf doen op Noord en op Zuid.


Onder de tunnel door!
Tijd: 16.00 – 17.30 uur
Locatie: Podium Noord en Podium Zuid

Dit estafetteprogramma van muziek en theater gaat letterlijk en figuurlijk ‘onder de tunnel door’. Verwacht bijzondere samenwerkingen tussen professionals en amateurs. En tussen Noord en Zuid. Zo zie je raptalent Djesco samen met Music MattersFLOW met spoken word icoon Y.M.P.LTdans samen met Pacific Enterprises Unlimited en Karin Eij. En tientallen kinderen van de Valentijnsschool in een toneelstuk met Theater Babel. Ook De Bruiloft x Operadagen en het Zomercarnaval Rotterdam met Queen 2019 Chesley Verbond zorgen voor spectaculaire optredens. 
 
Ieder optreden is te zien op Noord én op Zuid. Wanneer de duo’s van oever wisselen, treden op Zuid The Amazing Stroopwafels op. Op Noord kijk je naar Jeugdtheater Hofplein en het Scapino Ballet (‘Almost Blind’ gedanst door Lorenzo Cimarelli en Nico Armenduni).

Slotakkoord
Tijd: 19.00 - 20.00 uur
Locatie: Podium Noord en Podium Zuid

We sluiten de dag natuurlijk bijzonder af. Burgemeester Aboutaleb bedankt de bouwhelden voor hun werk en alle Rotterdammers voor hun akkoord. De verbinding wordt hersteld. Optredens zijn er op Noord van Rotterdamse Postharmonie, Maastunnel zangcollectief en het Albeda Danscollege. Op Zuid zie je Zomercarnaval Rotterdam met Blends Carnival Group, Brassband Unicum en DJ Edgar.

Detailprogramma 5 oktober.jpg

Plattegrond

Klik hier voor een grotere versie van de plattegrond. De plattegrond wordt op de dag zelf ook uitgedeeld, samen met het detailprogramma.

Maastunnel_Programmaboekje_v5.jpg