Maastunnel:
21 Jun 2018

Maastunnel in beide richtingen dicht van 16 t/m 23 juli

De renovatie van de Maastunnel nadert een belangrijke mijlpaal: de zogeheten ‘buiswissel’. Het afgelopen jaar reed alleen verkeer door de oostbuis, terwijl de westbuis op de schop ging. Eind juli wordt de vernieuwde westbuis geopend, waarna de oostbuis een jaar dicht gaat. Ook dan blijft de Maastunnel alleen open voor verkeer van Zuid naar Noord. De rijrichting verandert dus niet. Maar let op! Tijdens de ombouwweek van maandag 16 juli tot en met maandag 23 juli zijn beide buizen tegelijk dicht voor verkeer. Fietsers en voetgangers hebben geen last van de werkzaamheden en kunnen er gewoon door.

Willem Kind, projectleider van Gemeente Rotterdam, begrijpt dat het best even doorbijten is als beide buizen dicht zijn: ‘Maar dit is noodzakelijk om van buis te kunnen wisselen. Er is bewust voor gekozen om deze afsluiting in de zomerperiode te plannen, omdat de Maastunnel dan minder gebruikt wordt dan de rest van het jaar. De zomervakantie begint in Rotterdam op 13 juli.’ 

Omrijden

Tijdens de afsluiting rijdt het autoverkeer via de andere oeververbindingen. Kom je uit het oosten? Rijd dan via de Van Brienenoordbrug of de Willemsbrug. Kom je uit het westen? Dan pak je de Beneluxtunnel of de Erasmusbrug. Op Rotterdamonderweg.nl check je de snelste route naar jouw bestemming.

Afkoppelen en wegfrezen

‘Er wordt veel gedaan tijdens de ombouwweek’, vertelt Kind. In de vernieuwde buis worden de laatste puntjes op de i gezet, terwijl de andere buis klaar wordt gemaakt voor renovatie. ‘De tijdelijke ventilatoren voor de westbuis worden weggehaald, de verkeerssituatie buiten de tunnel wordt aangepast, de bestaande systemen van de oostbuis worden afgekoppeld en het asfalt wordt er weggefreesd.’

Testen tot het goed is

Ook staat de ombouwweek in het teken van testen. ‘Voordat de ombouwweek van start gaat, zijn de circa 40 nieuwe deelsystemen in de westbuis al individueel getest met een Site Acceptance Test (SAT). Denk aan de ventilatoren, de verlichting, camera’s en hulpposten. Met een Site Integration Test (SIT) wordt getest of de deelsystemen goed met elkaar samenwerken.’ De tunnel mag namelijk pas open als hij echt bewezen veilig is. 

De test die plaatsvindt tijdens de ombouwweek is de End Site Integration Test (ESIT). Dan wordt, naast het testen van de systemen in de westbuis, ook getest of de procedures en de medewerkers die de tunnel gaan bedienen goed op elkaar zijn afgestemd. Want ook dit is essentieel voor de veiligheid in de tunnel.

‘Vanaf de ombouwweek wordt de tunnel bediend vanaf een nieuwe controlekamer bij de verkeerscentrale op het Kleinpolderplein. Het is natuurlijk van groot belang dat de tunneloperators vanaf die plek de tunnel goed kunnen bedienen.’

 

Bereikbaarheid

Wil je meer weten over hoe je er komt tijdens de ombouwweek? Volg Rotterdam Onderweg en check voor vertrek de actuele reisinformatie: